Inhoud
Voortschrijdend inzicht roept opnieuw vragen op
Door de toenemende medische kunde om mensen en dieren terug tot leven te brengen (voor dieren soms zelfs tot 3 uur na “de dood”), veranderen onze opvattingen over de dood en het stadium waarop we daadwerkelijk dood zijn.
Kan je immers wel iets ervaren wanneer je dood bent? Was je dan wel dood indien je weer terug gebracht kon worden? Of was je dan bijna dood? Of nabij de dood? Hoe noem je dan zo’n ervaring? Wat kan je zoal herinneren en kan de gebeurtenis qua tijdstip worden bevestigd vanuit de arts?
Hieronder worden chronologisch de benamingen beschreven zoals die door de tijd zijn en/of worden gebruikt voor iemand die veelal nabij de dood is.
De laatste benaming in de rij betreft de ervaring van de NDE vanuit de ander; een ander dan degene welke op dat moment overlijdt en welke de ervaring op dat moment deelt.
Voor de duidelijkheid: Met de benamingen wordt steeds in essentie eenzelfde herinnerde gebeurtenis bedoeld.
De Bijna-Dood-Ervaring (BDE)
De term BDE (Bijna-Dood-Ervaring) is een beetje een onhandige vertaling van de Engelse term NDE (Near-Death-Experience) welke o.a. Raymond Moody gebruikte bij zijn onderzoek in de jaren 70.
Deze vroegere benaming (BDE) heeft bij velen steeds minder de voorkeur. Je was immers niet “bijna” dood; Je was eerder meer “nabij” de dood. “Bijna” dood past beter bij een situatie waarbij gelukkig nog net niemand verongelukte.
Een Nabij-de-Dood-Ervaring (NDE)
Een Nabij-de-Dood-Ervaring (NDE) betreft een beter passende benaming voor een herinnering aan een geheel aan indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand welke veelal optreedt bij een periode van klinisch dood zijn, een ongeval of andere kritieke toestand. Om van een dergelijke gebeurtenis te kunnen spreken, wordt verondersteld dat de ervaring aan minimaal 3 kenmerken dient te voldoen.
Een herinnerde ervaring van de dood (RED)
De New York University Grossman School of Medicine (NYU) introduceerde in januari 2024 onder leiding van Dr. Sam Parnia MD, PhD, MRCP de benaming: “Recalled Experience of Death” (RED), vertaald: “Een herinnerde ervaring van de dood”1.
Men stelt dat deze benaming medisch gezien beter past en licht dit verder toe op basis van voorbeelden van medische vooruitgang en hetgeen men rondom de gebeurtenissen bij die vooruitgang zoal (steeds meer herhaaldelijk) meekrijgt van de patiënten zelf.
In de volgende Youtube video licht men dit verder toe:
“Dr. Sam Parnia, 2024, Rethinking Death: Exploring What Happens When We Die,” https://www.youtube.com/watch?v=_18UdG4STHA
Een Gedeelde-Dood-Ervaring (GDE)
Een Gedeelde-Dood-Ervaring, is zoals een NDE door anderen dan de persoon welke overlijd.
Vaak is dit iemand die op dat moment fysiek dichtbij is (zonder band met de patiënt) of een familielid (soms ook wel op fysieke afstand) of een zorgverlener.
In het Engels wordt dit een SDE genoemd (Shared Death Experience) of shared crossing (gedeelde oversteek). Degene die de SDE heeft, verkeerd doorgaans in alle opzichten in gezonde toestand voor, tijdens en na het voorval.
Lees er hier meer over met voorbeelden van Gedeelde-Dood-Ervaringen (GDE)